Höstgryta på högrev
20
min
6 portioner Tid: 20 min + tid att koka
1 kg högrev
2–3 gula lökar
200 g kantareller
smör och neutral olja
till stekning
salt och svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
2 morötter, i bitar
2 palsternackor, i bitar
2 lagerblad
1 öl (33 cl)
3 msk oxfond
4 dl vatten
ev maizena
Skär köttet i stora grytbitar
och löken i klyftor. Ansa
svampen och dela de stora.
Bryn köttet i smör och olja i
en het gryta, några bitar i
taget, och lägg på ett fat.
Salta och peppra under
stekning. Lägg i en klick smör
till och stek svampen tills
den vätskat av sig. Tillsätt
löken och stek under omrörning en stund till. Tillsätt
tomatpuré och vitlök och stek
ytterligare ett par min.
Lägg i morötter, palsternacka och lagerblad. Häll i
öl, fond och fyll på med vatten så det täcker. Låt sjuda
under lock tills köttet är
mört, ca 1 tim. Smaka av
med salt och peppar. Red ev
av såsen med maizena.
Servera grytan med potatismos, rårörda lingon och
sockerärter.
Till servering:
potatismos
rårörda lingon
sockerärter
Chèvre chaud-sallad
40
min
med picklade kantareller
4 portioner Tid: 40 min + tid i kyl Ugn: 200°
200 g jordärtskockor
neutral olja, till fritering
2 brödskivor, gärna levain
180 g chèvre
70 g salladsmix
½ rödlök, tunt skivad
Picklade kantareller:
Koka upp vatten, socker och
ättiksprit. Lägg i kantarellerna
och koka 2 min. Låt svalna och
låt sedan stå i kylen minst
3 timmar.
Picklade kantareller:
150 g kantareller
2 dl vatten
1 dl strösocker
½ dl ättiksprit (12%)
Skrubba jordärtskockorna
och skär i ½ cm skivor. Hetta
upp olja i en kastrull och fritera
jordärtskockorna till fin färg i
omgångar. Låt rinna av på
hushållspapper.
Blåbärsdressing:
½ dl blåbär
½ dl flytande honung
1 msk neutral olja
1 msk vinäger
6
Blåbärsdressing:
Mixa blåbär, honung, olja
och vinäger slätt.
Rosta brödskivorna lätt i
brödrosten eller ugnen och
skär dem i två delar vardera.
Skär osten i skivor och lägg
en skiva på varje brödskiva.
Gratinera högt upp i ugnen
tills osten smält något och
fått fin färg.
Fördela sallad och jordärtskockor på fyra tallrikar och
lägg bröden ovanpå. Toppa
med picklade kantareller och
lök och ringla över blåbärsdressingen. Dra ett varv med
pepparkvarnen och smula
över flingsalt.
7