RECEPT MED SMAK FRÅN NORDAFRIKANSK
– PRIS PER PORTION CA 13 KR
Shakshuka med pitabröd – 2 portioner
Ingredienser shakshuka:
1 paket krossade tomater*
3-4 ägg
3 tsk spiskummin*
2 tsk lökpulver*
1 tsk vitlökspulver*
Chiliflakes efter smak*
Ingredienser pitabröd:
1 tsk torrjäst*
2 ½ dl vatten
6 dl vetemjöl*
1 tsk salt*
En nypa strösocker*
* Finns att köpa på ÖoB
Shakshuka: Blanda samtliga ingredienser utom äggen i
en stekpanna som är drygt 20-25 cm i diameter. Koka upp
såsen och smaka av med salt. Gör en liten grop i såsen för
varje ägg och knäck dem däri. Sätt ett lock på stekpannan
och låt äggen tillagas i drygt 7-8 minuter eller till vitan är
tillagad men gulan är krämig och lite rinnig. Severas med
pitabröd!
Pitabröd: Lös upp jästen i ljummet vatten, och blanda
ner resterande ingredienser. Knåda i drygt 10 minuter.
Dela degen i 8-10 bollar och kavla ut till runda bröd som
är ungefär ½ cm tjocka. Låt dessa jäsa i drygt 1 ½ timme.
Stek därefter bröden i en stekpanna på mellanhög värme i
drygt 2 minuter per sida. Lägg bröden under en handduk
när de är klara.
a
r
e
l
f
r
a
t
t
i
h
u
D
se.
.
b
o
ö
å
p
t
p
e
c
e
r
plånbokssmarta